top of page
Поиск

Activiștii cer mai multe benzi pentru deplasarea cu bicicleta


Infrastructura pentru transport urban public și alternativ înseamnă un oraș orientat spre bunăstarea tuturor cetățenilor și prietenos mediului. În ultima perioadă au fost făcute încercări timide de a promova acest tip de transport. Săptămâna trecută, mai mulți bicicliști au creat o petiție, solicitând amenajarea mai multor piste pe modelul celor de pe str. Pușkin și crearea unui grup de lucru care să colaboreze cu Primăria mun. Chișinău.


Pași timizi întru promovarea transportului alternativ


Transportul urban alternativ (biciclete, trotinetă electrică etc.) este larg utilizat în orașele europene. Acesta asigură un stil sănătos de viață, reduce considerabil din ambuteiaje, are un impact ecologic benefic deoarece nu poluează aerul. Totodată, pe timp de pandemie, utilizarea unui astfel de mijloc de transport înseamnă siguranță. 


Autoritățile de la Chișinău prezintă efectele benefice ale utilizării transportului alternativ în Conceptul cu privire la dezvoltarea parcărilor din mun. Chișinău. Printre mecanismele menționate în document este și implementare a unui sistem push&pull, adică îmbunătățirea condițiilor pentru transportul public și alternativ și descurajarea folosirii transportului privat prin amenajarea parcărilor cu plată și interzicerii utilizării benzilor din extremă dreapta (acolo unde circulă transportul public).


În ultimele luni, au fost implementate câteva măsuri: 

– au fost delimitate benzile dedicate transportului public

– a fost interzisă parcarea pe trotuare acolo unde aceasta împiedică deplasarea ușoară a unităților de transport public 

– a fost lansată prima bandă dedicată transportului public din Moldova, care poate fi utilizată și de bicicliști

Totuși, măsurile implementate nu sunt suficiente. Benzile dedicate transportului public sunt marcate doar în sectorul Centru, iar parcarea pentru biciclete lipsește. Cel mai rău însă e că bicicliștii nu sunt respectați de șoferi, chiar dacă aceștia se conformează regulamentului circulației rutiere. Așadar, pentru un biciclist este obișnuit să fie claxonat la orice pas, să fie înjurat și, uneori, să ajungă în situații de accident necauzate de el. Mai mult, chiar dacă în regulamentul circulației rutiere este stipulat că bicicliștii, în lipsa unei piste pentru bicicliști, trebuie să se deplaseze pe banda de extremă dreapta a carosabilului și li se interzice categoric deplasarea pe trotuare(RCR, secțiune 16, pt. 4), aceștia sunt deseori îmbrânciți pentru că ar încurca traficului rutier.  

Bicicliștii cer mai multe benzi 


În acest sens, un grup de bicicliști din Chișinău, au expediat recent o petiție către autorități, solicitând:

– Marcarea clară a unor noi benzi pentru bicicliști pe o serie de străzi din mun. Chișinău, printre care: str. Mitr. Bănulescu-Bodoni, str. Mateevici, blvd. Ștefan cel Mare, traseul str. Ciuflea-blvd. Dacia (tur-retur), traseul str. Ion Creanga – Alba Iulia (tur-retur), str. Sciusev, str. Grenoble, str. Vasile Alecsandri, str. București, traseul str. C. Stere – V. Belinski, traseul str. Gh. Asachi – Șos. Hâncești – str. Miorița, traseul str. Pușkin – str. Mircea cel Bătrân (tur-retur).

– Crearea unui grup de lucru, alcătuit din reprezentanți ai organelor competente, activiști, utilizatori activi de biciclete, care să lucreze la îmbunătățirea infrastructurii pentru transportul alternativ.

În data de 17 iunie 2020, mai mulți bicicliști au fost audiați de către viceprimarul responsabil de mobilitate urbană – Victor Chironda, care s-a arătat deschis spre propunerile înaintate de grupul de inițiativă. Următorul pas al grupului de activiști este crearea unei „Alianțe a bicicliștilor și biciclistelor” care să conlucreze cu autoritățile publice locale întru dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete în municipiu. 


Doritorii de a se alătura acestei alianțe sunt invitați să completeze un formular, care va colecta datele de contact ale bicicliștilor și va organiza implicarea acestora în activitățile de advocacy și de promovare a inițiativei. 

Autoare: Cristina Sîrbu

30 просмотров0 комментариев
bottom of page